Aktiviteetit
MARKKINAKIVI
TYNNYRKIVEN PERINTEIDEN VAALIMINEN
Markkinoita oli järjestetty Anianpellon peltoalueella vuodesta 1728 lähtien. Tänne oli helppo tulla maitse ja vesitse. Asikkalan historiassa on sitaatti Uuden Suomettaren v.1855 julkaisemasta kuvauksesta Anianpellon markkinoilta: ”Pian olimme tiellä Anianpeltoon; jo alkoikin näkyä mikä oli matkamme päämaali: karjaa ja hewoisia joutui eteemme yhä enempi, miehiä ja waimoja käydä pötki tien molemmin puolin tuohikontit selässä ja tavallisissa markkinapukimissa”. Markkina-alueelle saavuttiin mm. ohittamalla itäpuolisella mäellä sijaitseva iso maakivi, jota kutsuttiin Tynnyrkiveksi.
Tynnyrkiven alue oli markkina-aikaan lähin paikka Anianpellossa, missä kotipoltettua viinaa ja asikkalalaista olutta voitiin myydä. Kivi toimi vanhojen markkinoiden aikaan eräänlaisena markkinaporttina, josta markkinoiden vaikutusalue katsottiin alkavaksi.
Lions Club Asikkala on vuodesta 1970 alkaen järjestänyt uusimuotoisia markkinoita Kalmarin uimarannassa. Klubi on myös vaalinut erilaisia markkinoihin liittyviä perinteitä. Yksi näistä on Tynnyrkiven historia. Vuonna 2010 järjestettyjen Anianpellon 40 v- juhlamarkkinoiden kunniaksi klubilaiset kaivoivat talkoilla kiven taas esille ja puhdistivat kiven ympäristöineen rumentavasta kasvullisuudesta ja maantieltä vuosien myötä lentäneestä irtomaasta. Lions Club Asikkala halusi varmistaa Tynnyrkiven säilymisen Anianpellon markkinoihin liittyvänä kulttuurimuistomerkkinä kiinnittämällä kiveen muistolaatan, jonka tekstinä on: ”Tynnyrkivi toimi markkinaporttina Anianpellon markkinoilla 1728-1910, Lions Club Asikkala 2010.
Juhlamarkkinoiden jälkeen LC Asikkala on huolehtinut Tynnyrkivestä ja sen lähiympäristön siisteydestä klubilaisten talkoilla, jotka on järjestetty keväisin toukokuussa. Oheinen kuva on vuoden 2019 talkoista, jolloin paikalla olivat myös 1. varapiirikuvernööri Hannu Hertti ja entinen liiton puheenjohtaja Lauri Vainio.
ANIANPELLON MARKKINA- ELI KUSTAA III:N MÄNNISTÖN RAIVAUSTALKOOT
Anianpellon markkinamännistö on vanha markkina- ja taistelupaikka, jolla on säilynyt useita vanhoja honkia. Alueella pidettiin Anianpellon markkinoita vuodesta 1728 vuoteen 1910. Kuningas Kustaa III:n v.1775 tapahtuneen vierailun kunniaksi aluetta on kutsuttu myös Kustaa III:n männistöksi. Vuonna 1918 männistö oli kansalaissodan taistelutantereena.
Anianpellon luonnonsuojelualue on perustettu Hämeen lääninhallituksen päätöksellä v.1957. Rauhoituspäätöksen mukaan alueen metsää on hoidettava niin, että vanhat männyt säilytetään luonnolliseen kuolinhetkeensä saakka ja samalla koetetaan saada uutta luontaista nuorennusta nousemaan kuolleiden puiden tilalle. Hoito ei siis ole vain sallittua, vaan siihen suorastaan velvoitetaan.
Kun maanomistajan rahkeet eivät riittäneet pahoin vesoittuneen ja aluskasvillisuuden valloittaman alueen raivaamiseen LC Asikkala on yhteistoiminnassa maanomistajan kanssa järjestänyt alueelle kahdet raivaustalkoot 21.9.2013 ja 19.4.2016.
Myös tämä on ollut osaltaan Anianpellon markkinoihin liittyvien perinteiden vaalimista. Maanomistajan kuoltua Markkinamännistön kunnossapito on jäänyt avoimeksi. Omistukseen liittyvien järjestelyjen jälkeen jouduttaneen harkitsemaan raivaustalkoiden jatkamista.