Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-C

ASIKKALAlion_logo.pngasikkala_vaakuna.png

Saunatapahtumat

Lions Club Asikkala ja Suomen Saunaseura järjestivät vuodesta 1995 vuoteen 2015 erilaisia saunatapahtumia kahden vuoden välein. Saunakisojen tavoitteena oli suomalaisen saunakulttuurin edistäminen. Tapahtuman aiheena voi saunarakennuksen sijasta olla myös saunomiseen liittyvä toiminto, perinne tai muu vastaava teema. Vuoden saunatapahtuma julkistettiin Anianpellon markkinoilla.

Saunatapahtumat voittajineen:

 • 1995 Asikkalan Savusauna, Uusi-Uiton sisarusten savusauna
 • 1997 Minun Saunani - saunatarina, Selma Weckman
 • 1999 Asikkalan Matkailusauna, Hoimelan lomakylän sauna
 • 2001 Asikkalan Perinnesauna, Esteri Lehtisen savusauna
 • 2002 Lions Club Asikkala vastaanotti Suomalaisen Saunaseuran myöntämän Samuli-palkinnon, joka vuosittain myönnetään saunan hyväksi erityisen ansiokkaasti toimivalle henkilölle tai yhdistykselle.
 • 2003 Asikkalan Kyläsauna - kisaan osallistuivat Lumialan ja Hillilän osakaskuntien saunat Vesijärveltä, Päijät-Hämeen Hengitysyhdistyksen lomakylän sauna Urajärveltä sekä Itä-Asikkalan metsästysseuran sauna Vesivehmaalta vastuussa LC Asikkala/Päijänne.
 • 2005 Asikkalan Savusauna, Anita ja Seppo Hiilamon savusauna.
 • 2006 Saunarauhan julistaminen Asikkalassa Urajärven kartanomuseolla Suomalaisen saunan päivänä 10.6. Saunarauhan julisti ja savusaunakulttuurista luennoi "savusaunaneuvos" Eero Välikangas. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat LC Asikkala ja Urajärven kyläyhdistys.
 • 2007 Asikkalan Siirtokarjalaissauna - tapahtumaan osallistuivat Uusi-Pekkolan tila / Martti ja Hannele Talja Hillilässä, Etelärinteen tila, Aino Kemppi Urajärvellä ja Rajalan tila, Seppo ja Tuula Talja Urajärvellä.
 • 2009 Etelä-Päijänteen veneilyseurojen saunaksi valittiin Asikkalan Pursiseuran sauna Pirttisaaressa.
 • 2011 Sauna ja Hyvinvointi. Lions Club Asikkala järjesti yhdessä Suomen Saunaseuran, Hyvinvointikeskus Tallukan ja Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön kanssa sisällöltään korkeatasoisen saunaseminaarin ja näyttelyn Sauna ja Hyvinvointi 2011. Se toteutettiin Hyvinvointikeskus Tallukassa Vääksyssä 5.-6.8.2011.
 • 2013 Lions Club Asikkalan ja Suomen Yleisradion Metsäradio-ohjelman saunailta Urajärven kartanon ns. väensaunassa 3.6.2013. Suoran radio-ohjelman juonsi YLE:n toimittaja Asko Hauta-aho ja vieraina olivat Professori Pekka Laaksonen Suomen Saunaseurasta ja lion Matti Halme LC Asikkalasta. Lisäksi paikalla oli joukko klubiveljiä ja kyläläisiä.
 • 2015 Saunasta saunomiseen-näyttely oli Vääksyssä Päijännetalossa nähtävänä ja koettavana 2.6. - 29.8.2015. Näyttelyn järjestivät Asikkalan kunta, Lions Club Asikkala ja Suomen Saunaseura. Näyttelyssä kävijä sai kokonaisvaltaisen elämyksen saunasta tuoksuineen, vihdan havinoineen sekä oheisohjelmineen. Yläkerran näyttelytíloissa kerrottiin mm. entisaikojen saunakulttuurista, saunan terveysvaikutuksista, sodan ajan saunasta ja saunasta ulkomaalaisen silmin tai diplomatian välineenä. Alakerrassa esiteltiin saunaan liittyviä kiukaita ja muita yrityselämän nykytuotteita.
  Näyttelyyn liittyi oheistapahtumina saunaan ja saunomiseen liittyviä luentoja ja tietoiskuja sekä löylyrauhan julistaminen Päijännetalon pihassa Suomalaisen saunan päivänä eli la 13.6. klo 12.
  Saunasta saunomiseen -näyttely päätti LC Asikkalan, Suomen Saunaseuran ja alkuvuosina myös Päijät-Häme-lehden 20 vuotta kestäneen saunatapahtumasarjan.